Pubblicazioni

testo

Fanfani, R., Fanti, J.
2014
“Gli scambi commerciali con l’estero del settore agroalimentare: un’analisi disaggregata dell’Emilia-Romagna”
Economia & Diritto Agroalimentare, University Press Firenze - In fase di pubblicazione
Brasili, Cristina ; Marchese, Aldo ; Barducci, Lucia ; Masotti, Matteo
2013
LA LINEA COMMERCIALE VIVI VERDE COOP . Andamenti, diffusione e prospettive future.

Social, cultural and demographic changes due to economic growth lead to changes on food production patterns.

Leucci, A.,C., Ghinoi, S., Sgargi,D., Valdemar João Wesz, J.
2013
FOOD AND ENERGY PRICES: AN ANALYSIS THROUGH VAR MODELS
Working Paper for the Agrimba Congress 2013 (Budva, Montenegro)

Changes in global markets affect commodities and food prices, reducing the formation of stocks and leading to social instability. A recent problem is the destination of certain commodities (corn, sugarcane, rapeseed oil, soybean oil) to biofuels.

Francesco Silvestri Stefano Ghinoi Vincenzo Barone
2013
Nautical Tourism, Carrying Capacity and Environmental Externality in the Lagoon of Marano and Grado
FEEM Fondazione ENI Enrico Mattei

Tourism and environmental preservation are often conflicting activities, mainly in areas such as coastal lagoons, where seaside mass-tourism comes into contact with a very sensitive ecological system. In this paper we deal with a classical problem of both environmental and tourism

Marchese,A Barducci,L. Masotti,M
2013
Il comportamento del consumatore, le politiche di brand management e la responsabilità sociale d’impresa: il caso ViviVerde Coop
Economia & Diritto Agroalimentare XVII: 353-372, 2013

I cambiamenti e le innovazioni sociali, che hanno caratterizzato il secolo scorso,
hanno generato mutamenti significativi nella struttura dei consumi, legati in particolare a una
maggiore consapevolezza dei consumatori e allo scoppio della crisi economica. Assume sempre

Brasili,C., Marchese, A.
2012
"I distretti agroalimentari e le produzioni Dop e Igp". in Economia e Diritto Agroalimentare, 1/2012, pp.105-132
Firenze University press, Firenze
Industrial districts and PDO and PGI productions are peculiarities of the Italian socio-economic system. In the contemporary crises they registered positive economic performances.
Fanfani, R., Spinelli, L.
2012
"L'evoluzione delle aziende agricole attraverso cinquant'anni di censimenti (1961-2010)" in Agriregionieuropa anno 8 n°31, dicembre 2012

L’analisi dei Censimenti dell'Agricoltura, dal 1961 al 2010, fornisce un quadro complessivo del profondo processo di trasformazione delle aziende agricole italiane e del lento e non lineare percorso verso il loro ammodernamento, tra vecchi e nuovi nodi strutturali.

Virgil Ball (Editor), Roberto Fanfani (Editor), Luciano Gutierrez (Editor)
2010
The Economic Impact of Public Support to Agriculture
Springer
The recent reforms of the Common Agricultural Policy (CAP) of the European Union extend in a significant way the "decoupling" process started some ten years earlier.
Fanfani, R., Ricci Maccarini, E.
2010
The role of cooperatives in the European agri-food system
Bononia University Press

The book deals with the theoretical and empirical aspects of development of agri-food cooperatives in the face of the growing drive to internationalization in many parts of the world and Europe in particular.

Fanfani, R.
2009
Il sistema agroalimentare in Italia. I grandi cambiamenti e le tendenze recenti
Il Sole 24 Ore, Edagricole

Un profilo del sistema agroalimentare italiano che affronta i grandi cambiamenti e le tendenze recenti.

Fanfani, R., Ball, E., Gutierrez, L., Ricci Maccarini, E.
2008
Competitiveness in Agriculture and Food Industry: US and EU Perspectives
Bononia University Press

This volume is a selection of papers presented at the 1st USDA-AEIA2 International Meeting 2006.

Fanfani, R., Brasili, C., Rastoin, J., L.
2008
Knowledge, sustainability and bioresources in the further development of the agri-food system
Bononia University Press

Agriculture and the food industry are going through rapid and substantial structural changes, driven by the evolving of development patterns, consumer lifestyles and by the growing of globalization and integration from local and global problems.

Gervais, J.,F., Larue, B., Rastoin,J. L., Fanfani, R.
2006
Sustainable Development and Globalization of Agri-Food Markets
CLUEB ed

The Association d'Economie Alimentaire et Agro-industrielle (AlEA2) is pleased to publish the proceedings of its international conference "Sustainable Development and Globalization of Agri-Food Markets" held in August 2004 in Quebec City, Canada.

Legacoop Bologna
2005
Rapporto economico e sociale della cooperazione bolognese

La redazione del primo Rapporto economico-sociale della cooperazione bolognese, che pure sconta inevitabili elementi di sperimentazione, consente di sviluppare un'analisi sul posizionamento economico della cooperazione bolognese e nel contempo di svolgere alcune considerazioni sulle conseguenze d

Fanfani, R., Brasili, C.
2003
Perspective of the Agri-food system in the new millennium
CLUEB ed

This book addresses a number of crucial agrifood system issues in the new Millennium perspective.

Fanfani, R., Henke, R.
2001
La specializzazione territoriale dell'industria alimentare
Studi & Ricerche INEA, Edizioni Scientifiche Italiane

Questo volume si inserisce in un percorso di ricerca dell'INEA iniziato qualche anno fa e che ha prodotto già alcuni originali risultati, con il lavoro, pubblicato nel 1998, sull'analisi della struttura e della localizzazione dell'industria alimentare italiana.